15 oktober 2018 –Amsterdamprijs voor de Kunst
Regisseur Liesbeth Coltof, archief voor zwarte geschiedenis The Black Archives en filmprogrammeur/cultureel activist Jeffrey Babcock zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2018. Dat heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) maandagavond 15 oktober bekendgemaakt vanuit de Rabozaal. De belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of organisaties die op bijzondere wijze de kunst stimuleren, in en buiten de stad. Wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani reikte de prijzen uit.
Inclusieve vrijstaat
Annabelle Birnie, directeur van het AFK, trekt in haar welkomsspeech een vergelijking tussen de Amsterdamprijs voor de Kunst en het authentieke karakter van de stad: “… een prijs die past bij een inclusieve vrijstaat, met internationale verbinding. Dat is van oudsher tenslotte de ruggengraat van Amsterdam. Een stad waarin iedereen altijd zijn mening kan geven over alles, waardoor we met elkaar verder komen - in zowel creatieve als ondernemende zin.”
Ode aan de autonomie
In de besluitvorming spreekt de jury dit jaar over “een ode aan de autonomie”. Juryvoorzitter Simone Weimans: “We hebben met de gekozen winnaars zichtbaarheid willen geven aan mensen die niet per definitie de meeste aandacht krijgen. Alle drie zijn pioniers in hun vakgebied, geëngageerd en sterk verbonden aan Amsterdam. Ze omarmen hun autonomie en zijn niet bang om tegen de stroom van commercialiteit in te roeien… Een ode aan het vasthouden van je eigen visie en beelden, of die nou Instagram-waardig zijn of niet.”
The Black Archives | categorie Stimuleringsprijs
The Black Archives zijn vanaf 2015 razendsnel uitgegroeid tot een onmisbare plek in Amsterdam, waar mensen samenkomen om te praten over de gedeelde geschiedenis en hoe deze tot op de dag van vandaag haar sporen na laat. Is het een kunstinstelling, een historisch archief, een ontmoetingsplaats voor activisten of een debatcentrum? The Black Archives is het allemaal en juist die combinatie maakt het zo bijzonder. The Black Archives barst van de ambitie en verdient het om met deze nieuwe inhoudelijke stroom een nog breder publiek te bereiken dan ze nu al doen. Een publiek dat hongerig is naar een ander perspectief.
Het juryrapport
De jury schreef het volgende in het juryrapport over The Black Archives:
"In 2015 begonnen ze: een klein groepje Amsterdammers met een idee. Een idee om een plek te creëren waar onze gedeelde koloniale geschiedenis centraal staat. Want ze hadden een bijzonder archief ontvangen van boeken en documenten waarover soms letterlijk en zeker figuurlijk een dikke stoflaag was gekomen... en die moest eraf. The Black Archives is daarna razendsnel uitgegroeid tot een onmisbare plek in Amsterdam - waar mensen ook samenkomen om te praten over hoe die gedeelde geschiedenis tot op de dag van vandaag haar sporen na laat.
Ze zijn moeilijk vast te pinnen. Want is het een kunstinstelling, een historisch archief, een plek waar activisten samenkomen of een debatcentrum? Het is het allemaal en juist die combinatie - op dat kruispunt van meerdere vakgebieden - maakt dit initiatief zo bijzonder.
The Black Archives verdient de Stimuleringsprijs voor de volle 100% omdat de oprichters barsten van de ambitie, op de goede weg zijn, maar net even een paar extra zetjes kunnen gebruiken om verder te professionaliseren. Zodat ze nog betere exposities kunnen maken die vanuit het artistieke het educatieve ontstijgen, om de steeds verder uitbreidende archieven goed te ontsluiten en natuurlijk ook om een nog breder publiek te bereiken dan ze nu al doen. Een publiek dat hongerig is naar een ander perspectief.
De kunstwereld heeft te lang in het witte-mannen-discours gezeten... zei een van de twee witte mannen in onze jury tijdens de winnaarsvergadering. The Black Archives doorbreekt dat en de initiatiefnemers brengen met hun activiteiten een nieuwe inhoudelijke stroom binnen. Moge het nog lang blijven stromen!"
Lees verder op de website van het AFK.