Kunstenaar Airco Caravan heeft vijftig kleine standbeelden gemaakt van Martin Luther King Jr. om te overhandigen aan verschillende mensen en organisaties die Kings’ droom, vijftig jaar na zijn dood, in leven houden. Op 21 maart, de internationale dag tegen racisme en discriminatie, waren Sylvana Simons (BIJ1), Jessy de Abreu (The Black Archives) en Harcourt Klinefelter (ex-persvoorlichter Martin Luther King Jr.) de eersten die een beeldje in ontvangst mochten nemen.
Op 4 april is het precies 50 jaar geleden dat Martin Luther King Jr werd vermoord. Zijn bekende visie op een samenleving waar op een dag kinderen van alle afkomsten samen op straat kunnen spelen uit zijn ”I have a Dream” speech leeft verder in het werk en leven van velen. Kunstenaar Airco Caravan startte vorig jaar een project ‘Monument for Martin Luther King‘ om een eer te betonen aan Martin Luther King. Nadruk ligt hierbij Kings visie: een samenleving zonder raciale en economische segregatie. Caravan constateert dat we ook in Nederland nog ver verwijderd zijn van zo een samenleving. Kansenongelijkheid brengt ook hier veel leed met zich mee kenmerkend aan institutioneel racisme is dat het zo genormaliseerd is dat het ongestraft voortdurend kan plaatsvinden.
Naast Sylvana, Jessy en Harcourt ontvangen ook John Lewis, Barack Obama en het National Civil Rights Museum at Lorraine Motel een beeld, net als de ontwerper van het slavernijmonument bij de Verenigde Naties in New York, Rodney Leon. In Nederland zullen meerdere mensen en organisaties verrast worden met een beeldje voor de deur. Uiteenlopende stemmen dus, van politici, en individuen tot musea en architecten worden gewaardeerd voor hun inzet voor om de droom voor een gelijkwaardige samenleving levend te houden. Airco Caravan produceerde eerder een kunstproject om waardering voor het werk en doelen van de Dalai Lama te uiten. Ook dit project MLK50 nu heeft als doel verbinding: “Het doel is om de geschiedenis en het heden met elkaar te verbinden, om te benadrukken dat de strijd tegen racisme en discriminatie voortgezet moet worden. Het is noodzaak om samen te staan voor gelijke rechten voor iedereen, ongeacht afkomst en gender. Om de droom van King leven te houden.”
Samen met Ien Sluyters en Marjon Deul werkte Airco Caravan aan een standbeeld van King in een unieke oplage van vijftig, voorzien van een certificaat van echtheid. Bij het beeld wordt ook een aanbevelingsbrief van voormalig freedom rider, Janet Braun-Reinitz geleverd. Freedom Riders zijn mensen, zwart en wit, die in de jaren ’60 met de bus naar de Zuidelijke staten van de VS reisden als protest tegen segregatie.
Op zondag 1 april organiseert The Black Archives een event ter herdenking van Martin Luther King Jr. met een speciale gast uit Suriname: Maisha Neus. Maisha heeft de afgelopen jaren furore gemaakt nadat ze duizenden mensen wist te mobiliseren voor vreedzame protesten tegen het overheidsbeleid in Suriname. Onlangs startte ze haar eigen partij STREI! (vertaling: strijd). Met Maisha gaan we in gesprek over de politieke situatie en activisme onder de jonge generatie Surinamers.
#BlackVoteNL: de Zwarte Lijst Op 21 maart, internationale dag tegen racisme, vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Een aantal actieve burgers nam het initiatief om 'De Zwarte Lijst' op te stellen, een lijst met speerpunten voor zwarte gemeenschappen in Amsterdam. Sylvana Simons startte de politieke partij BIJ1, een partij die staat voor " radicale gelijkwaardigheid". Ze won als enige zwarte vrouwelijke lijsttrekker in Amsterdam één zetel. Simion Blom nam het initiatief voor een Slavernijmuseum in de gemeente Amsterdam, zijn partij GroenLinks kwam als grootste uit de verkiezingen. Met Maisha Neus, Simion Blom en Sylvana Simons gaan we in gesprek over politiek en activisme in de spirit van Martin Luther King Jr. in Amsterdam, Nederland én in Suriname. Wanneer? Zondag 1 april 2018 Waar? Vereniging Ons Suriname, Zeeburgerdijk 19a Tijd? 18:30 - 22:00 uur Entree? €5,- Reserveren via Eventbrite
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |
The Black Archives BlogArchieven
Juni 2024
|
Openingstijden/Opening TimesWoensdag/Wednesday 11.00 - 17.00 uur
Donderdag/Thursday 11.00 - 17.00 uur Vrijdag/Friday 11.00 - 17.00 uur Zaterdag/Saturday 11.00 - 17.00 uur Onze nieuwe locatie in Amsterdam Zuidoost is geopend. Neem contact op via de pagina contact voor rondleidingen buiten het programma. We moved to South East Amsterdam. Contact us via the page contact for tours outside our program. |
(Rolstoel)toegankelijkheid/Accessibility
Momenteel beschikt The Black Archives niet over een speciale ingang en lift voor personen met een fysieke beperking en voor rolstoelgebruikers.
At this moment, The Black Archives does not have a special entrance or lift for person of disability. |